fbpx
Loading creative thinking....
en ro

Website responsive: Cum iti poate creste afacerea?


Octavian Tiron - februarie 18, 2019 - 1 comment

Un website responsive este website-ul al carui continut se afiseaza perfect pe orice dispozitiv, pe majoritatea rezolutiilor ecranelor digitale. Pe langa website-ul respnsive mai intalnim termenul website fully responsive ce face referire la adaptarea continutului pe orice marime de ecran, pana la rezolutii de mii de pixeli. “Website responsive” acest termen il vom prezenta in urmatorul nostru articol.

 

Ce este un website responsive?

Rolul si ideea design-ului responsive au fost discutate si descrise la World Wide Web Consortium (W3C) in iulie 2008 sub titlul „One Web”. 

Această recomandare, deși specifica pentru dispozitive mobile, subliniază ca este făcuta în contextul One Web. Prin urmare include nu numai experiența de navigare pe dispozitive mobile, ci și pe dispozitive cu rezoluție a ecranului mai mare cum ar fi desktop-ul. 

Conceptul One Web face referire la ideea de a realiza un “Web pentru Toti” (Web for All) ai accesibil de pe orice tip de dispozitiv (Web on Everything). 

In ziua de azi, datorita multitudinii de dispozitive existente pe piata, informația nu este accesibilă pe toate acestea. Sau, mai bine spus, este accesibila, dar afisarea continutului nu se face corespunzator deci utilizatorul poate obtine informatia partial sau chiar deloc. 

 

website responsive

 

Din acel moment, a durat aproximativ 4 ani pentru ca oamenii să recunoască necesitatea acestei tehnologii și, odată ce a inceput, a fost de neoprit. 

  

Un site website responsive este tipul de site web care își va adapta conținutul pe orice dimensiune a ecranului, de la smartphone-uri și tablete la laptop-uri, desktop-uri și ecrane foarte mari. Cu cativa ani în urmă, ori de cate ori cineva ar fi incercat sa vizualizeze continutul unui site web care nu raspundea, acea persoana ar fi avut multe probleme in a incerca sa inteleaga ce cauta in pagina respectiva. Continutul se suprapunea, textul era prea mare pentru dispozitivul respectiv (mai ales intre 2012 – 2014), prin urmare, clientii ar fi frustrati si ar iesi din site in cateva secunde. Potrivit Google Analytics, rata de respingere a unui site a scazut de la 80% pentru un site non-responsive la 50% pentru același site web, dar a creat tehnologii moderne de proiectare fluidă. 

 

Cum funcționează conceptul de website responsive? 

Exista mai multe tehnologii pe care un dezvoltator le poate utiliza pentru a face site-ul dvs. sa raspunda cerintelor 

Raspunsul site-ului dvs. web este, de obicei, determinat de codul CSS care a fost scris in fișierele site-ului dvs. CSS controleaza totul si daca codul dvs. este facut in mod corespunzator, atunci nu veti avea probleme in prezentarea site-ului catre clienții dvs. In CSS, receptivitatea este controlata de Media Queries sau @media.  

O alta optiune ar fi integrarea site-ului dvs. cu un cadru CSS receptiv, cum ar fi BootstrapBootstrap este un cadru uimitor dezvoltat de Twitter. Administreaza mai mult de 10 milioane de site-uri din intreaga lume si a cunoscut o crestere uriasa in ultimii 8 ani. Bootstrap utilizeaza cateva clase predefinite care vor crea aspectul actual al paginii dvs. web. Structura Bootstrap se bazeaza pe sectiuni sau pe randuri. 

Fiecare rand este impartit în 12 coloane pe care le puteti ajusta sau adapta in functie de nevoile dvs. Conținutul poate fi usor plasat in oricare din cele 12 coloane. Puteti, de asemenea, sa aveti o coloana de 6, 4, 3, 2 sau 1. Bootstrap este cool si il recomandam cu fermitate pentru aproape orice proiect de website responsive. Am vazut site-uri cu volum redus construite pe Bootstrap, dar si software de intreprindere care utilizeaza aceeasi tehnologie. 

 

website responsive

 

Avantajele si dezavantajele utilizarii receptivitatii in site-ul dvs.?  

Am vrut inițial sa numim acest subiect “Avantajele utilizarii receptivitatii in site-ul dvs.”, dar am decis sa incercam sa discutam si despre dezavantajele acestei tehnologii. Deci, sa incepem … 

 

 

Avantaje

Principalul avantaj al utilizarii unui website responsive este ca in final veti avea afisat corect continutul dvs. pe toate dimensiunile ecranului. Acest lucru se poate traduce usor in: 

  • Cresterea vanzarilor 
  • Cresterea numarului de conducatori 
  • Cresterea traficului 
  • O perceptie mai buna a afacerilor 
  • Imaginea unei companii moderne care utilizeaza tehnologii de varf 

 

Dezavantaje 

Principalul dezavantaj ar fi ca un responsive design (website responsive) necesită o activitate de codificare. Aceasta înseamnă că va trebui să angajezi un dezvoltator care să facă asta pentru tine. Cu toate acestea, această investiție este una mică și medie, cu o rentabilitate a investiției de 100% în decurs de 3 până la 6 luni. 

O altă problemă mică ar fi modificarea codului. Ori de câte ori va trebui să schimbați ceva pe site-ul dvs., trebuie să fie făcut pe diferite dimensiuni ale ecranului. Astfel încât ar trebui să se facă schimbări pe smartphone-uri, tablete, desktop-uri și dimensiuni foarte mari ale ecranului. 

 

 

 Ultimul dezavantaj este reprezentat de complexitatea codului CSS. După cum știe orice dezvoltator, puteți scrie cod și puteți scrie cod bun. Dacă mergeți dincolo de codul dvs., veți obține întotdeauna rezultate uimitoare. Cu toate acestea, dacă vă lipsesc abilitățile de tehnologie puteți provoca probleme serioase cu site-ul dvs. sau cu site-ul clientului dvs. Deci, fiți foarte atenți când lucrați cu CSS responsive. 

 

 

De asemenea, rețineți că trebuie să aveți o viziune bine definită a site-ului, ce să utilizați pe desktop-uri și dimensiuni mari ale ecranului sau, bineînțeles, ce să ascundeți pe anumite dispozitive.  

 

Daca vrei sa afli mai multe despre cum te putem ajuta sa iti cresti afacerea. Suntem nerabdatori sa ne intalnim la biroul nostru din centrul Bucurestiului. Sau ne poti trimite un mesaj, suna-ne oricand sau trimite-ne un email.

1 comment

  1. […] Deci, primul indice mobil aduce o schimbare radicala. Optimizarea site-urilor pentru dispozitive mobile ar trebui sa tina cont de toate caracteristicile lor. Din adaptarea codului, viteza de incarcare, asigurarea unui continut adecvat si a unui design receptiv. […]

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *